Kaarsenmakerij

In de kaarsenmakerij van de Oostvaarderskliniek worden vele technieken voor het maken van kaarsen toegepast. De resultaten zijn bijzonder verrassend. Prachtige producten in vele vormen en maten. Arbeidstherapeutisch medewerker Linda begeleidt patiënten die op deze werkplek werken in het kader van hun behandeling.

Kaarsenmaker1

“Ik vind het fijn om de patiënten iets te leren en om met mensen om te gaan. Veel van onze patiënten hebben nog nooit een baan gehad. Dus leren we hen hier ook om op tijd te komen, met elkaar te werken en opdrachten op tijd af te hebben. Maar ook leren ze tijdens het kaarsen maken omgaan met teleurstellingen, geduldig te zijn, te overleggen met elkaar om samen te zoeken naar oplossingen of creaties. Het mooie is dat patiënten, als ze eenmaal wat meer structuur hebben, stapje voor stapje met al deze punten kunnen omgaan.”

Kaarsenmaker2

Linda ziet patiënten groeien op dat gebied en als echte professionele kaarsenmaker. “Bij sommige patiënten gaat dit heel goed. Andere moeten wij als medewerkers continu acitiveren en aansporen om aan het werk te gaan. Sommige van de patiënten zijn heel creatief, echte kaarsenkunstenaars. Kijk maar naar de foto’s! Allemaal gemaakt door patiënten.”

“Onze kaarsen worden vooral aan onze medewerkers verkocht maar het zou heel leuk zijn om ook opdrachten en bestellingen van buitenaf te krijgen. Uiteraard moeten we kijken wat binnen onze mogelijkheden ligt maar we gaan met plezier aan de slag als we zo’n opdracht krijgen. Het doet namelijk heel veel met patiënten als ze werken aan opdracht voor buiten. Ze zijn dan nog trotser op hun eigengemaakte product(en).

Heb je een vraag of wil je meer informatie over de kaarsenmakerij? Stuur een e-mail naar l.wiedijk@dji.minjus.nl

Kaarsenmakerij