Fietsenmakerij

De fietsenmakerij in de Oostvaarderskliniek onderhoudt en repareert bijna alle soorten fietsen. Wat gebeurt er allemaal op deze werkplaats? We vragen het arbeidstherapeut Jeroen, die de patiënten in de fietsenmakerij begeleidt.

“In het begin werkten we aan de kliniekfietsen en fietsen die via collega’s binnen kwamen. Ik zag al snel dat dat niet genoeg was om de arbeidsblokken volledig te vullen. Ik ging toen op zoek naar vaste werkleveranciers die niet werkten met een tijdslimiet. We werken immers met tbs-patiënten. Zij volgen de hele week een behandelprogramma met verschillende therapieën. Daarom kunnen we niet altijd alle dagen in bedrijf zijn.”

Via via kwam Jeroen in contact met stichting De Terugwinning, Waypoint Urk en stichting AAP. “Deze stichtingen werken voor verschillende goede doelen en dat is wat mij enorm aansprak. Met hen wilde ik graag een samenwerkingsverband aangaan. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden en werken zoveel mogelijk met gebruikte onderdelen. Ik haal de fietsen bij de stichtingen op en breng ze, als ze gereed zijn, weer terug. Zo ontstond een mooi samenwerkingsverband én naar ieders tevredenheid. De stichtingen kunnen zo nog meer betekenen voor de goede doelen. Hoe mooi is het dat we hierbij als Oostvaarderskliniek ons steentje kunnen bijdragen!”

Fietsenmakerij2

Waarom is deze werkplaats belangrijk voor patiënten in de kliniek?

“Patiënten leren in de fietsenmakerij niet alleen een vak, er wordt op dezelfde manier gewerkt zoals ze ‘buiten’ ook werken bij een fietsenmaker. Patiënten leren, door de diverse werkzaamheden aan een fiets, verschillende technische handelingen en werken met verschillende gereedschappen en materialen.”

Patiënten kunnen, als zij dat willen, een opleiding volgen in de Oostvaarderskliniek. Hierdoor behaalt de patiënt een certificaat of diploma. Hiermee toont hij aan dat hij over vaardigheden en kennis beschikt die waardevol zijn voor een werkgever in de fietsenmakersbranche.

Hoe beleef jij het werken op deze werkplaats?
“Als arbeidstherapeut ben ik eindverantwoordelijk. Zodra de patiënten en ik samen aan het werk gaan, zijn wij collega’s. Door samen de schouders eronder te zetten om de klus te klaren en zelf ook mee te werken, geeft dit voor een ieder voldoening. En het brengt wederzijds respect met zich mee.”

Doneer een fiets!

Het doneren van een fiets is zeer welkom. Deze gaan als ze fietsklaar zijn gemaakt of gerepareerd naar de bovengenoemde stichtingen. Zij geven die weer aan hun goede doelen. Ook bij de stichting De Terugwinning en Waypoint kan men een fiets doneren.

Wil je meer informatie? Mail naar: info.oostvaarderskliniek@dji.minjus.nl.

Fietsenmakerij