Slachtofferbewust en herstelgericht werken


Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Oostvaarderskliniek wil, waar mogelijk, een bijdrage leveren aan het herstellen van schade wat door daders bij slachtoffers en nabestaanden is aangedaan. Dit is mogelijk door rekening te houden met de behoeften en wensen van slachtoffers, nabestaanden en daders.

Hoe ziet een tbs-traject eruit? Wat betekent het wanneer een dader op verlof gaat? Hoe groot is de kans op een onverwachte confrontatie? En wordt er rekening gehouden met mijn wens dat de dader niet bij mij in de buurt komt? Slachtoffers en nabestaanden kunnen deze vragen hebben. Ook kunnen zij de behoefte hebben om te vertellen welke impact het delict op hun leven heeft gehad.
Of de dader wil zijn spijt betuigen, contact met familieleden/nabestaanden herstellen en voorkomen dat er een ongeplande ontmoeting met een slachtoffer plaatsvindt.

De Oostvaarderskliniek biedt de mogelijkheid om hierover in gesprek te gaan met een van de forensisch maatschappelijk werkers. Rekening houden met de belangen van daders is een gevoelige en ingewikkelde materie waarbij het leveren van maatwerk het uitgangspunt is. Uit onderzoek is gebleken dat dit positieve effecten kan hebben: slachtoffers/nabestaanden krijgen antwoord op hun vragen en zijn meer gerustgesteld.

 

Wilt u hierover in gesprek of heeft u vragen? Neem dan contact op met Hans van Splunter via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., een van de forensisch maatschappelijk werkers werkzaam in de Oostvaarderskliniek.

 


Meer in deze categorie:
« Tbs in cijfers

Nieuws