Vrijwilligerswerk


Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Oostvaarderskliniek hecht veel waarde aan het belang van 'de maatschappij van buiten naar binnen te halen'.

Vrijwilligers zijn daarom van harte welkom in onze tbs-kliniek! In de Oostvaarderskliniek zijn veel vrijwilligers werkzaam, zoals:

  • Bezoekvrijwilligers, voor patiënten die geen of weinig bezoek krijgen;
  • Soosvrijwilligers, die helpen bij de soosactiviteiten in de avonden;
  • Kerk- of andere vrijwilligers die de Geestelijke Verzorging bijstaan tijdens verschillende activiteiten.

Daarnaast zijn er soms vrijwilligers werkzaam met een heel specifieke taak die meestal van tijdelijke aard is. Zo is er in de Oostvaarderskliniek een vrijwilliger geweest die wiskundebijles gaf aan een patiënt, die een HAVO eindexamen moest doen. En voor dezelfde patiënt was er ook een vrijwilliger die hem voorbereidde op het mondeling examen Engels. Ook heeft een vrijwilliger een tijdje zangles gegeven aan een van de patiënten.
 

Wat houdt het in, vrijwilliger zijn in een tbs-kliniek?

Meer vrijwilligers zijn altijd welkom maar vrijwilliger zijn in de Oostvaarderskliniek is niet vrijblijvend! Wij vragen van onze vrijwilligers dat zij zich voor langere tijd beschikbaar stellen. Een vrijwilliger moeten stevig in zijn / haar schoenen staan, levenservaring hebben en goed kunnen omgaan met afstand en nabijheid. Daarnaast moet een vrijwilliger goed kunnen omgaan met vertrouwelijke informatie (geheimhoudingsplicht) en zich conformeren aan het beleid van de Oostvaarderskliniek. Het is belangrijk dat de vrijwilliger zeer terughoudend is met het verstrekken van eigen privégegevens.

FPC de Oostvaarderkliniek vindt het belangrijk dat vrijwilligers goede begeleiding en ondersteuning krijgen bij het uitoefenen van hun mooie maar soms ook moeilijke taak. Een vrijwilliger heeft vanzelfsprekend recht op een goede en zorgvuldige training en begeleiding. Maar ook wij als tbs-kliniek vinden dit een voorwaarde om als vrijwilliger aan de slag te kunnen gaan. Daarom is er een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal erkende en gespecialiseerde vijwilligersorganisaties, zoals:

Surant (www.surant.org)

Gevangenenzorg Nederland (www.gevangenenzorg.nl)

Humanitas (www.humanitas.nl)

Deze organisaties doen voor onze kliniek de werving en selectie van vrijwilligers, onder meer door het opvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als u vervolgens aan de slag gaat, krijgt u begeleiding, o.a. in de vorm van bijeenkomsten met andere vrijwilligers.
 

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen? Neem contact op met de aandachtsfunctionaris van FPC de Oostvaarderskliniek, Louise Brandsma, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op de websites van bovengenoemde organisaties.


Nieuws