FVK: Forensische Verslavingskliniek

De Forensische Verslavingskliniek (FVK) van de Oostvaarderskliniek biedt behandeling aan (jong-) volwassenen die met justitie in aanraking zijn gekomen en die lijden aan een verslaving, psychische klachten en/of een psychiatrische aandoening en veelal sociale problemen.

De FVK biedt je de mogelijkheid om, in een beschermde omgeving, weer regie te krijgen op jouw leven door zeer intensieve behandeling en ondersteuning.

 

Doel van de behandeling
Het doel van de behandeling van de FVK is dat je leert afstand te nemen van criminele activiteiten, waarbij je tegelijkertijd werkt aan je verslavings-, psychische en eventuele psychiatrische en sociale/relationele problemen. Ook bij het op orde krijgen van zaken als financiën, dagbesteding en huisvesting wordt je vanzelfsprekend ondersteund.
Kortom: je werkt binnen de FVK aan jouw plek in de maatschappij en aan je weerbaarheid tegen alles en iedereen die jou die plek zou kunnen afnemen.

 

Aanmelding
Jouw reclasseringswerker of trajectbegeleider kan samen met jou besluiten om je aan te melden voor een behandeling in de FVK in plaats van het uitzitten van straf in de gevangenis. Na de aanmelding bekijkt een onafhankelijke commissie of deze vorm van opname inderdaad bij jou past. Is dit het geval, dan krijg je een kennismaking in de FVK, zodat je vooraf weet waar je voor kiest. Tijdens deze procedure, die snel verloopt, tot aan de opname in de FVK blijft je reclasseringswerker of trajectbegeleider jouw contactpersoon.

 

Duur en invulling van het behandelplan
Na de opname maak je samen met je behandelaar een passend behandelplan. Je bent dus actief betrokken bij het vormgeven van je eigen behandeltraject. Bij de eerste behandelplanbespreking wordt de einddatum van de behandeling bepaald. De volledige behandelduur in de FVK varieert van zes tot twaalf maanden en wordt gevolgd door een periode van behandeling of begeleiding (zonder opname) bij een zorginstelling.

 

De kern van je behandeling bestaat uit individuele therapie, groepstherapie, dagbehandeling en systeembegeleiding waarbij de mensen die voor jou belangrijk zijn, zoals je gezin of familie, betrokken worden. Daarnaast biedt FVK praktische hulp om structuur in je leven te brengen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hoe krijg en houd je een huis?
- Hoe blijf je gezond en fit?
- Het leren van praktische handvaardigheden
- Hoe vind je (vrijwilligers-)werk?
- Hoe ga je om met je vrije tijd?
- Hoe bouw je een sociaal netwerk op?

 

Het programma
Je programma bestaat uit verschillende onderdelen. Therapie, sport, hout, onderwijs, koken en arbeidsintegratie zijn belangrijke en daarmee verplichte onderdelen.

 

Praktische informatie
Er zijn twee afdelingen met elk 12 cliënten. Iedereen heeft een eigen kamer met douche, toilet, koelkast en gratis televisie. Er is een gezamenlijke huiskamer. Om het verblijf op de afdeling voor alle cliënten zo prettig mogelijk te maken, zijn er algemene afspraken en huisregels van kracht. Wanneer het opnamegesprek plaats vindt, worden alle afspraken en huisregels overhandigd en besproken.

 

Bezoek
Buiten de programmatijden en afspraken met behandelaren om kun je bezoek ontvangen.
Dit houdt in: doordeweeks van 19.00 tot 21.00 uur en in de weekenden van 10.30 tot 13.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Je ontvangt je bezoek op je eigen kamer. Wanneer je kinderen jonger dan 18 jaar wilt ontvangen kan dat alleen in de algemene ruimte van de afdeling.
Voordat bezoekers de kliniek binnenkomen, worden zij onder andere gecontroleerd op middelen en verboden voorwerpen. Bovendien wordt je bezoek vooraf gevraagd een aantal vragen te beantwoorden. Het kan gebeuren dat wij (onderbouwd) de toegang tot de kliniek moeten weigeren. Als het bezoek zich niet houdt aan de kliniekregels en/of aanwijzingen van medewerkers, wordt hen de toegang tot de kliniek ontzegd.

Log in