Vacature: (Verpleegkundig) Sociotherapeut / Social Worker

Werken in een forensisch psychiatrisch centrum als FPC de Oostvaarderskliniek is werken met patiënten wiens motivatie niet vanzelfsprekend is, werken in teamverband en werken in het spanningsveld tussen psychologie, recht en politiek. Een omgeving waar psychologische en psychiatrische expertise noodzakelijk is en waar voor iedere patiënt maatwerk vereist is. Een omgeving waar behandeling en risicomanagement nauw met elkaar zijn verweven en waar de kwaliteit van zorg en beveiliging in balans dient te zijn.

 

Binnen deze setting is de Sociotherapeut verantwoordelijk voor de sociotherapeutische begeleiding van de patiënten en draagt bij aan de sociotherapeutische behandeling in overeenstemming met de behandelvisie van de kliniek. Om een optimaal behandelklimaat te realiseren observeert en begeleidt de Sociotherapeut patiënten, intervenieert hij waar nodig en rapporteert hij zijn bevindingen. De Sociotherapeut zoekt afstemming met de verschillende (behandel) disciplines en levert hiermee een professionele bijdrage aan de voortgang van het behandelproces en de bevordering van de veiligheid.

 

Functie-eisen

• Je bent in het bezit van een HBO-SPH en/of HBO-V diploma;

• Je hebt minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring in de forensische psychiatrie;

• Kennis van en inzicht in het GGZ-werkveld en de ketenpartners is een pre;

• Je hebt algemene theoretische en praktische kennis van (sociotherapeutisch) groepswerk en kunt hiermee een effectieve bijdrage leveren aan zowel de professionele ontwikkeling van het team als aan het realiseren van een veilig leefklimaat;

• Je beschikt over kennis en vaardigheden in het hanteren van groepsdynamische processen;

• Je hebt vaardigheid in het opbouwen van een op behandeling gerichte functionele relatie met forensisch-psychiatrische patiënten;

• Je hebt inzicht in het sociale milieu van forensisch-psychiatrische patiënten;

• Je kunt methodisch werken volgens het Risico Management Model (RMM);

• Je bent in staat tot het toepassen van vroegsignalering van risicofactoren, motiverende gespreksvoering, het SG-model en Limit Setting;

• Je kunt inspelen op de diverse aspecten, verhoudingen en interacties binnen de forensische psychiatrie en je bent in staat hier op professionele wijze over te rapporteren, zowel mondeling als schriftelijk;

• Je hebt een professionele houding en bent uitstekend in staat tot het hanteren van afstand en nabijheid;

• Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden (denk aan: luisteren, begrijpen, accepteren, aanspreken, bespreken en motiveren);

• Je kunt probleemloos werken binnen een beveiligde setting.

 

Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau: schaal 8
Salaris: Min €2397 - Max €3240 bruto per maand

 

Dienstverband
Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogenaamde 13e maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

 

Bijzonderheden

Sollicitanten in dienst van het Rijk met een aanwijzing als VWNW- of (medisch) herplaatsingskandidaat verzoeken wij een voordracht van leidinggevende of mobiliteitsadviseur aan te leveren en tevens een kopie van de aanwijzingsbrief. Procedure: een assessment op inpasbaarbaarheid kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. Inschaling op basis van kennis ervaring.

 

De organisatie - Ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Veiligheid en Justitie verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 72.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 14.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrisch centra en detentiecentra. Het is zowel veelzijdig als boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

 

De afdeling - FPC de Oostvaarderskliniek

Forensisch Psychiatrisch Behandelcentrum (FPC) de Oostvaarderskliniek is een multifunctioneel forensisch psychiatrisch behandelcentrum voor de behandeling van patiënten met risicovol gedrag en een strafrechtelijke titel. De behandeling is gericht op een veilige re-integratie in de maatschappij. Sinds 2008 is het behandelcentrum gehuisvest in een moderne kliniek te Almere Buiten. De kliniek kenmerkt zich door een nadrukkelijke gerichtheid op hoogwaardige kwalitatieve zorg en beveiliging, in combinatie met een gezonde bedrijfsvoering. Het behandelmodel van de kliniek is innovatief gericht op het verminderen van risicofactoren en versterking van de beschermende factoren die gerelateerd zijn aan terugval in gewelddadig gedrag van patiënten. De behandelingen worden uitgevoerd binnen het neurobiologische gedragstherapeutische en orthopedagogische theoretisch kader. Meer over het risicomanagementmodel is te vinden op de website van FPC de Oostvaarderskliniek. www.oostvaarderskliniek.nl

 

Functiegroep

Deze vacature valt in de functiegroep Forensisch Therapeutisch Werker. Binnen het Functiegebouw Rijk staat deze functiegroep omschreven als: geeft uitvoering aan de behandeling, begeleiding en beveiliging van justitiabelen met psychosociale (en somatische) problematiek in een beveiligde leefomgeving. Wil je meer over de functiegroep Forensisch Therapeutisch Werker en de betreffende doorgroeimogelijkheden te weten komen, ga dan naar het Functiegebouw Rijk en kom alles te weten over Forensisch Therapeutisch Werker.

 

Functiegroep Rijk

Om functies van medewerkers te beschrijven, werkt het Rijk met functiegroepen. Bijvoorbeeld de functiegroep beleidsmedewerker. Voorheen hadden ministeries en grote diensten, zoals de Belastingdienst en Rijkswaterstaat, hun eigen functiebeschrijvingen. Hierdoor waren functies moeilijk vergelijkbaar en hadden medewerkers weinig inzicht in welk soortgelijk werk binnen het Rijk aanwezig is en wat alternatieve loopbaanmogelijkheden zijn.
De ruim 30.000 functiebeschrijvingen zijn nu ingewisseld voor slechts 52 functiegroepen. Er is één gemeenschappelijk taal ontstaan waardoor vergelijkbaarheid tussen functies nu wel mogelijk is en de verschillende loopbaanmogelijkheden binnen het Rijk zichtbaar worden. Met de nieuwe resultaat- en ontwikkelgerichte functieprofielen worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van concrete werk- en ontwikkelafspraken. De 52 functieprofielen staan beschreven in de website Functiegebouw Rijk. De website laat ook passende vacatures zien en de stappen die medewerkers in hun loopbaan kunnen maken.

 

Digitaal solliciteren

Solliciteer snel en gemakkelijk op deze vacature en stuur uw brief en c.v. naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zowel mannen als vrouwen worden uitgenodigd te solliciteren, tenzij anders vermeld. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!

 

Vacature in het kort

Informatie over de vacature
Werkplekken: 12
Vacaturenummer: DJI_5164_325_16
Standplaats: Almere
Niveau: HBO bachelor
Vakgebied: Sociaal/maatschappelijk/welzijn
Dienstverband: Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
Functiegroep: Forensisch Therapeutisch Werker
Uren per week: 32 - 36
Maandsalaris: Max. € 3240 (bruto)

 

Meer informatie over de vacature

De heer I. Purperhart 0880713000

 

Meer informatie over de sollicitatieprocedure

Shared Service Center DJI, Loket Werving & Selectie 088 07 54321 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Log in