Opsporing verzocht

Verhalen van Louise, maatschappelijk werker in de tbs-kliniek

Ik ben voor een kennismaking op huisbezoek bij Olga. Deze Russische vrouw is de vriendin van mijn nieuwe patiënt.

Als ik ga zitten, springt een langharige kat, genaamd Alexej, op mijn schoot. Ik maak een opmerking over de mooi beschilderde matroesjka die op tafel staat. Olga reageert enthousiast en haalt er vijf steeds kleiner wordende matroesjka’s uit, die ze allemaal naast mijn kop koffie en de tompouce opstelt. Nog voor ik mijn tompouce op heb, heeft Olga haar levensverhaal verteld: veertig jaar geleden met haar man gevlucht voor het regime, een huwelijk met huiselijk geweld, daarna een vechtscheiding. Hun volwassen kinderen hebben partij gekozen voor hun vader en hebben het contact met haar verbroken. Haar kleinkinderen heeft ze nog nooit gezien. Er vloeien tranen.

‘Nog voor ik mijn tompouce op heb, heeft Olga haar levensverhaal verteld’

Maar dan ontmoet ze Corné. Het is liefde op het eerste gezicht. Hij vertelt eerlijk over zijn problematiek en delicten, en zijn tbs-status. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk, voor zover zijn tbs-kader dat toelaat.

Op een dag komt ze thuis en treft daar politie aan die haar hele huis overhoop heeft gehaald. Ze zijn op zoek naar Corné. Olga weet niet waar hij is en ook niet waarom hij weg is. Ze vertelt dat zij en Alexej heel geschrokken waren van de politie-inval: Alexej heeft zich een week lang verstopt achter een kast. Olga is blij dat Corné is gevonden en vindt het niet erg dat hij nu in een andere kliniek zit, op vier uur reizen met het ov bij haar vandaan. Ze vraagt of ik goed op hem wil letten, omdat hij depressief is. Daar heeft ze grote zorgen over.

Terwijl ik mijn jas aantrek, scrolt Olga op haar telefoon. Ze vindt een foto, houdt deze voor mijn neus en zegt verliefd: “Dit is Corné”. Ik krijg meer foto’s te zien: Corné op de markt, op de bank, in de kringloopwinkel. Na iedere foto kom ik een stapje dichter bij de voordeur. Als ik buiten sta, zegt ze: “En dit is Corné toen hij nog werd gezocht.” Ik kijk naar zijn foto en herinner me de beelden van het tv-programma Opsporing Verzocht.

Technisch mankeert mij niets

Meer verhalen van Louise lezen?

Louise is schrijfster van het boek 'Technisch mankeert mij niets'.

Met dit boek neemt zij de lezer op een toegankelijke manier mee in de tbs-wereld met al haar dilemma’s. Er zijn moeilijke en confronterende maar ook vele grappige en ontroerende momenten. Het laat zien dat het werken in een tbs-kliniek divers, uitdagend en niet eenvoudig is.  

'Technisch mankeert mij niets' is te koop bij Managementboek.nl.