Dutch Cell Dogs in de Oostvaarderskliniek

Onlangs startte in FPC de Oostvaarderskliniek weer een nieuwe trainingsperiode van Stichting Dutch Cell Dogs.

Artikel AD - Dutch Cell Dogs in OVK

Er worden nu twee trainingen gegeven, er loopt namelijk ook een programma binnen de Forensische Verslavingskliniek Basalt.

Tijdens de trainingsperiode van Dutch Cell Dogs worden zes asielhonden gekoppeld aan zes tbs-patiënten. Zeven weken lang, twee maal per week traint de patiënt een ‘eigen asielhond’ onder begeleiding van de instructeurs van Dutch Cell Dogs.

Het Algemeen Dagblad schreef eind vorig jaar een artikel over de Dutch Cell Dogs trainingen in de Oostvaarderskliniek.

Dutch Cell Dogs

Bij Dutch Cell Dogs houden ze van honden en van mensen. Ook als ze tijdelijk buiten de samenleving staan. Iedere hond en ieder mens verdient een tweede kans. Daarom brengen zij sinds 2007 mens en dier samen. Omdat ze wéten dat deze twee groepen elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Het idee is simpel: Een patiënt traint een lastige hond tot fijne gezinshond en traint in wezen zichzelf. Het resultaat is groot: De honden veranderen in stabiele gezinshonden en zijn veel beter plaatsbaar. En dat niet alleen: deze methode heeft ook effect op ‘hun tijdelijke bazen’. De tbs-patiënten ontwikkelen betere communicatieve en sociale vaardigheden en het heeft een positief effect op hun welbevinden, zelfbeeld en vertrouwen in de omgeving. 

De asielhonden

De asielhonden hebben vaak gedragsproblemen. Tijdens de training bloeien ze helemaal op en zo ook de patiënten. In het unieke trainingsprogramma leren de honden alle basisoefeningen, ze leren weer om mensen te vertrouwen en ze leren weer hoe het is om liefde te krijgen. Met een uitstroompercentage van ruim vijfennegentig procent hebben inmiddels honderden honden die hebben deelgenomen aan de training, een liefdevol nieuw thuis gekregen. Dit jaar trainde Dutch Cell Dogs al haar 500e asielhond, ook in de Oostvaarderskliniek.

De training

Tijdens de trainingen wordt gebruikgemaakt van de clickertrainingsmethode. Deze methode is gefundeerd in de gedachte dat de trainer uitsluitend het positieve gedrag van de hond benadrukt. Ongewenst gedrag wordt genegeerd. Hierdoor richt de hond zich alleen op wat hij goed doet en zal hij dit gedrag herhalen. Het opmerkelijke is dat deze methode niet alleen positief blijkt af te stralen op de honden, maar ook een groot effect heeft op de patiënten, die zich in de honden en hun positie herkennen. Momenteel voert de Universiteit van Amsterdam onderzoek uit naar de effectiviteit van de Dutch Cell Dogs-methode in theorie en praktijk.

Meer weten?

Ga naar de website van Dutch Cell Dogs.